Ako ste u potrazi za elegantnim mestom na Zemlji, sa puno  dobrog raspoloženja, razmislite o Egiptu (jedna od preporuka za Egipat letovanje). Prestonica dobre zabave je svakako Hurgada, grad od skoro sto hiljada stanovnika. To je najveći grad na Crvenom moru i ima odlične klimatske uslove. Turisti dolaze tokom cele godine. Vreme je odlično, plaže peskovite i čiste –  svi uslovi za fantastičan odmor su ispunjeni.

Hurgada je nastala u 20. veku, prvo kao ribarsko selo. Lokacija je postala zanimljiva turistima i uskoro je ovo postalo vodeće turističko odmaralište na Crvenom moru. Samo ime naselja potiče od imena biljke koje raste u ovom moru. Još 1913. je otkrivena nafta, ali je njena eksploatacija tek počela posle 1921. Zahvaljujući lokaicji, postala je jedna od najbitnijih lokacija u Egiptu.

Naselje se proteže 36 kilometara duž obale mora. Klima je subtropska, prosečna temperatura je 16 stepeni Celzijusa, u januaru, a 31 stepen u julu i avgustu. Najlepše godišnje doba je proleće, dok leto ume da bude prevruće.

egipat ronjenje

U Hurgadi može da se radi mnogo toga. Najpopularnije je ronjenje i snorking, jer morske dubine kriju raznovrstan morski svet.  U sopstvenoj režiji ili uz profesionalnog vodiča, možete da krenete i u istraživanje okolone. Možete na neku od tura, npr. do Velike džamije, crkve Svete Marije, u kupovinu po bazarima,… Postoji i tura sa podmornicom, gde se u dubinama uživa u potpunom miru. Fantastična zemlja puna arheoloških nalazišta je i Luksor, gde je Dolina kraljeva, Hatešsput hram, Kolos Memnona i Hram Karnaka.  Neki posetioci vole da obiđu i Muzej minijatura, gde se nalazi kolekcija od oko 60 umetničkih predmeta.

U blizini se nalazi i ostrvo Giftun, sa prekrasnom plažom i još lepšim morem. Nekada ume da bude gužva, ako se pogodi da u isto vreme u obilazak stigne par brodova. Posebno odvažni se odlučuju da odu na jednodnevnu turu avionom do Kaira, gde se nalazi kolevka egipatske civilizacije. Obilazak podrazumeva posetu piramidama u Gizi, Sfingi, čudotvorni egipatski muzej i hram doline.

Ako vam ostane viška vremena, obavezno obiđite Abu Simbel, gde se obilze dva hrama koji se smatraju remek delima drevne civilizacije, i nalaze se u selu u Nubiji. Obavezno obiđite i Aleksandriju, koji ima možda najviše atrakcija: Katakombe, pomejev stub, Citadela kuitbei, Aleksandrijska biblioteka.

via GIPHY

Avanturističi nastrojenima predlažemo krstarenje Nilom, između Luksora i Asuana.  Putovanje traje 5 dana, tačnije 4 noći. Putovanje počine sa Karnak zamkom, ogromnoj građevini posvećenoj “Obožavanju Amuna”, pravljenom 2000 pre nove ere.  Zatim se obilazi zamak Luksor, dugačak preko 190 metata i 55 metara širok. Drugi dan se obilazi Dolina kraljeva, groblje gde su sahranjivani kraljevi izmedju 1539 i 1075 godine pre nove ere. Isti dan se obilazi još i Hatešput hram, Kolos memnona. Sledeći dan se obilazi Edfu hram, drugi po veličini hram u Egiptu. Zatim Kom Ombo hram, sagrađenog na ruševinama starog hrama. Četvrti dan sa vodičem obilazi se Philae hram, jedan od najslikovitijih u Egiptu, a zatim nezavršeni obeliks, dug skoro 42 metra i težak skoro 1100 tona. I na kraju, obilaži se “High Dam”, napravljen šezdesetih godina prošlog veka, visok 111 metara. Završetkom ovog putovanja , vozom se vraćate u Luskor, odakle ste i krenuli. Ova vrsta odmora je specifična i nije za svakoga, ali upoznaćete istoriju ( i geografiju) jedne divne zemlje kao što je Egipat. Ukoliko vam se pak ne ide toliko daleko, idealna alternativa je Turska letovanje.